Szakács
Szakma száma: 4 1013 23 05
Ágazat: Turizmus-vendéglátás ágazat
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezés- nek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol" remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
• a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
• előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
• árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
• betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
• anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
• a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
• képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
Melyik iskolában oktatjuk?
Vas Vármegyei SZC III. Béla Technikum
Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium
Vas Vármegyei SZC Sárvári Turisztikai Technikum
Vissza az előző oldalra