Cukrász
Szakma száma: 4 1013 23 01
Ágazat: Turizmus-vendéglátás ágazat
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
• felveszi a megrendeléseket;
• kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
• kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny- iségeket;
• elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
• munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
• sütési és főzési műveleteket végez;
• kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
• az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
• alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
• fagylaltokat főz és fagyaszt;
• csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.
Melyik iskolában oktatjuk?
Vas Vármegyei SZC Eötvös Loránd Szakképző Iskola
Vas Vármegyei SZC III. Béla Technikum
Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium
Vas Vármegyei SZC Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium
Vas Vármegyei SZC Sárvári Turisztikai Technikum
Vissza az előző oldalra