Pék
Szakma száma: 4 0721 05 11
Ágazat: Élelmiszeripari ágazat
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszön- hetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
• átvételi és raktározási feladatokat végez;
• előkészítő műveleteket végez;
• nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
• eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
• befejező műveleteket végez;
• tésztát készít;
• tölteléket készít;
• feldolgozza a tésztát;
• tésztát keleszt;
• tésztát süt;
• készterméket kezel, csomagol;
• mézeskalácsot készít és díszít;
• adminisztrációs munkát végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
Melyik iskolában oktatjuk?
Vas Vármegyei SZC Eötvös Loránd Szakképző Iskola
Vissza az előző oldalra